Seslendirme Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Seslendirme nedir?
Seslendirme, ekran dışı kullanım için sesin kaydedildiği bir prodüksiyon tekniğidir. Filmlere ve televizyona atıfta bulunmak için belirgin bir şekilde kullanılsa da seslendirme, diğer bilgi hizmetlerinin yanı sıra telefon hizmetleri için de kullanılabilir.
Geçmişten Günümüze Seslendirme
Seslendirme çalışması, radyonun zamanında başladı, yani 100 yıldan fazla bir süre önce. O zamanlar, seslendirme çoğunlukla hava durumunun nasıl olacağı gibi raporlar için kullanılıyordu. Ama bu aynı zamanda, onlarca yıldır ev eğlencesine hâkim olan radyonun, seslendirmenin en çok büyüdüğü yer olarak karşımıza çıkmakta.
Filmler sesli olarak gelebilse bile, izleyiciler seslendirmeyi en belirgin şekilde animasyonda fark ederler. Zamanın seslendirme örneği olarak ilk animasyon kısa filmler arasında Walt Disney klasiği Steamboat Willy sayılabilir.
Elbette, animasyonsuz filmler de ilk olarak dönemin haber filmlerinde görülen seslendirmeden yararlandı. 1940'larda, seslendirme filmlerde, özellikle kara film türünde daha yaygın hale geldi. Bu türdeki seslendirme örnekleri, karanlık aydınlatma ve femme fatals kadar yaygın hale gelen anlatımda görülebilir.
Günümüzde Seslendirme
Bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz ses dünyası, 1960'lar ve 70'ler zamanına kadar daha da gelişti ve kendini geliştirdi. Radyoda olduğu gibi filmler hala onları kullanırken, artık TV'de seslendirme ile karşılaşabiliyordunuz. Buradaki seslendirme örnekleri çoğunlukla reklamları içeriyordu, ancak normal programlarda da özellikle haberlerde de nadiren de olsa bulunabiliyordu.
Bugün film fragmanlarından tutun filmlerin içeriğindeki karakterler ya da oyuncuların konuşmalarına kadar pek çok yerde seslendirmeden yararlanılmaktadır. Üstelik bu teknoloji günümüzde o kadar gelişmiş hale geldi ki artık bazı oyuncuların gerçek seslerini normal hayatta duyunca bize garip gelmeye başladı.
Bununla beraber günümüzde oldukça ilgi ile karşılanan animasyon filmler, ki çoğunlukla 3D yapılmakta, özellikle seslendirmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada her gün kamera karşısında gördüğümüz aktörler bu sefer sadece sesleri ile karakterlere hayat veriyor ve biz bunu sanki karakterin sesi imiş gibi izleriz.
Son olarak telefon operatörleri. Teknolojideki gelişmeler ayrıca daha fazla insanın telefonda konuşmasına neden oldu. Bu, komut dosyalı seslendirmelerin artık telefon üzerinden aktarılacağı anlamına geliyordu; Canlı bir insan konuşması yerine, önceden kaydedilmiş bir ses elde edebilirsiniz. Bu tür "beklemedeki" çağrılar son derece yaygın hale geldi ve seslendirme sanatçılarının girebileceği alanı daha da açtı.
Siz de İzmir Ege bölgesi seslendirme ile ilgili projelerinizde kullanmak üzere bu hizmeti arıyorsanız hemen Line Medya Grup ile iletişime geçin. Line Medya Grup seslendirme bakımından oldukça geniş repertuara sahip birçok uzmana sahip. Bu noktada size İzmir seslendirme hizmetini büyük bir ustalıkla sağlayabilir.